Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Graaiers graaien

Ook Jan Smets, de CD&V-gouverneur van de Nationale Bank van België, boert goed.

webteam

Begin 2015 vergeleek het persbureau Bloomberg de loonbriefjes van de centrale bankiers van de eurozone. Uit de studie bleek dat de Lithouwer Vitas Vasiliauskas de slechtst betaalde uit het lot was. Onze Luc Coene (Open VLD) deed het met 545.369 euro per jaar liefst zeven keer beter dan Vitas. Coene stond helemaal bovenaan in de rangschikking. Hij nam zelfs meer mee naar huis dan Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Bloomberg beweerde dat de hoogte van de verloning van Londen tot Athene wenkbrauwengefrons veroorzaakte. Nochtans heeft geen van de voornoemden een zwaar beroep. Meer dan wat TINA-geroep (there is no alternative) hoor je van deze mensen zelden. Ook Coene geloofde in het zaligmakende extreemliberale TINA en hij liet geen gelegenheid voorbij gaan om uitspraken te doen die netjes aansluiten bij het discours van Open VLD, MR en N-VA. Coene verdween later richting Frankfurt waar hij aan de slag kon bij de ECB. Ondertussen heeft hij tijdelijke voor het eeuwige ingeruild. Als gouverneur werd hij opgevolgd door Jan Smets, een CD&V gepistoneerde.

Smets kreeg in 2016 maar liefst 481.254 euro voor zijn moeite en zijn vicegouverneur moet het stellen met 385.003 euro. Volgens lalibre.be genieten ze van een zelfstandig statuut. Dat scheelt natuurlijk ook een slok op een borrel. Ook Edwin De Boeck, directeur van de studiedienst van de N-VA, zou binnenkort zijn opwachting maken bij de NBB.

Voornoemde Draghi zou 385.860 euro verdienen – net iets meer dan onze vicegouverneur dus. De gouverneur de la Banque de France, François Villeroy de Galhau, mocht in 2016 slechts 283.129 euro opstrijken volgens le Canard Enchaîné.

Maar misschien hadden deze lieden aan de slag moeten gaan in een van onze privébanken. Max Jadot van BNP Paribas Fortis krijgt meer dan 1,7 miljoen toegestopt en Johan Thijs van KBC zelfs meer dan 2 miljoen.

Bronnen:

Poenpakker Luc Coene: best betaalde centraal bankier

lalibre.be – Le gouverneur de la Banque nationale de Belgique nettement mieux payé que son homologue français

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld