Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

De overnemers voor Belfius staan al te trappelen.

Danny Carleer 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en Belfius-CEO Marc Raisière verbergen hun enthousiasme over de verkoop van Belfius niet. Na de paasvakantie gaat Van Overtveldt de privatisering op tafel leggen in het kernkabinet. Dat staat vandaag in De Tijd.

De kandidaat overnemers dienen zich al aan. Volgens de beurskrant is de Amerikaanse verzekeraar New York Life geïnteresseerd, maar ook een niet nader genoemde ‘Belgische investeerder’ zou zijn zinnen op Belfius gezet hebben.

Van Overtveldt zegt dat hij de bank in Belgische handen wil houden. Zoiets hoorden we in Portugal ook over de verkoop van Novo Banco. Die bank werd deze maand voor 75 procent overgenomen door het zeker niet-onbesproken Amerikaanse aasgierfonds Lone Star Funds. Novo Banco werd in 2014 afgesplitst van de Banco Espirito Santo (BES) – de 2e bank in Portugal. Novo Banco werd toen met 4,9 miljard euro geherkapitaliseerd door het Portugese Resolution Fund. De Portugese overheid moest daarvan 4,4 miljard euro ophoesten. In Novo Banco werden de gezonde onderdelen van de BES ondergebracht en de Amerikanen gaan daar nu mee aan de haal. Voor de volledige betaling van hun miljard krijgt Lone Star liefst 3 jaar de tijd.

De situatie van Novo Banco is op heel wat punten vergelijkbaar met die van Belfius, dat van Dexia afgesplitst werd. Hopelijk wordt Belfius dit lot bespaard.

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld