Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Weldra betalen om te mogen sparen?

Dijsselbloem blijft de stommiteiten opstapelen en komt er nog mee weg ook…

Danny Carleer

De voorzitter van de Eurogroep ziet er blijkbaar geen graten in om spaarders te laten betalen om te mogen sparen. Hiermee zet hij de wereld op zijn kop. Gekker kan niet meer. Jeroen Dijsselbloem, van de Nederlandse sociaaldemocratische PvdA, is nog steeds voorzitter van de Eurogroep van ministers van Financiën. Hij bleef netjes op post na de historische afgang van zijn partij bij de verkiezingen in zijn land, waar hij nu wel ontslagnemend minister van Financiën is.

Als voorzitter van de Eurogroep is hij verantwoordelijk voor de hardvochtige bezuinigingspolitiek, die de armoede in Griekenland veroorzaakt. Daarover had Paul Krugman, de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar, het op zijn blog: “Zijn waanzin en pure wraakzucht hebben als enig doel de volledige vernietiging van de soevereiniteit van Griekenland.” Deze week was de Griekse overheid zelfs verplicht de haven van Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, te verkopen aan een internationaal consortium van bedrijven…

In maart kwam Dijsselbloem internationaal ook onder vuur te liggen na een uitspraak over solidariteit die hij deed in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine: “Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen”, zei hij toen. Zuid-Europese landen, die tijdens de eurocrisis hulp nodig hadden, konden er niet mee lachen en eisten zijn ontslag.

Hij moest zich gisteren verantwoorden voor het Europees Parlement, maar tot verontschuldigingen kwam het hoegenaamd niet. Hij betreurde dat Zuid-Europeanen zich aangesproken voelen door zijn uitspraken, maar toonde geen spijt. Hij vond dat zijn metafoor zelfs voor herhaling vatbaar is. „Drank en vrouwen behoren toch tot het leven, dus ik kan niet helemaal uitsluiten dat het nog een keer voorbij komt”, zei hij daar ook nog.

Vandaag is Dijsselbloem opnieuw in het nieuws. Hij zegt niet van plan te zijn om negatieve spaarrentes te verbieden. SP-Kamerlid Renske Leijten had daarover een vraag gesteld naar aanleiding van de nul procent rente van Triodos. Dijsselbloem wil de banken, die klanten willen doen betalen om te mogen sparen, dus niets in de weg leggen. Volgens hem zou een verbod ‘de markt verstoren.’ Hij vreest dat de banken en de financiële stabiliteit in het gedrang zouden komen.

Hij zegt niet bang te zijn dat mensen massaal geld van hun rekening halen als de spaarrente negatief wordt. Dat gebeurt nu namelijk ook nog niet, schrijft hij in zijn antwoord aan Leijten . Hij voegt eraan toe dat huishoudens zelf de keuze hebben of ze hun geld op een bankrekening zetten of in de beruchte oude sok onder het matras.

Bronnen: nrc – Dijsselbloem heeft geen spijt van ‘drank en vrouwen’-uitspraak

en rtlz.nl – Dijsselbloem: geen verbod op negatieve spaarrente

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld