Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Belgische belastingbetaler blijft mee betalen voor de zwendel van Dexia.

Abankerandelenlease-affaire laat Dexia niet los.

webteam

In Amsterdam heeft de Hoge Raad vorige week beslist dat Dexia de gedupeerden in de aandelenlease-affaire naast de geleden schade ook de opgelegde boetes moet terugbetalen. De aandeleleasecontracten werden tijdens de jaren ’90 verkocht door dochters van Dexia en door Aegon. De Telegraaf had het in februari over de gevolgen: ‘na het barsten van de internetzeepbel in 2000 daalden de aandelenkoersen en kwamen honderdduizenden beleggers met grote schulden te zitten’. Dexia bood een collectieve schaderegeling aan, maar er waren veel speculanten die daarmee geen genoegen nemen. Die werden nu ook door de rechtbank in het gelijk gesteld. Bad bank Dexia, helaas nog altijd in het bezit in van de belastingbetaler, moet het geld op tafel leggen.

Toen het mis begon te gaan zetten veel klanten hun contract voortijdig stop en die kregen daarvoor een boete van Dexia dat beweerde inkomsten mis te lopen. De Hoge Raad vindt dat oneerlijk. Het zou gaan om circa 4000 mensen die elk een boete kregen van zo’n € 5000.

In België verkocht de Antwerpse kredietmakelaar ‘Spaar Select’ tussen 2000 en 2003 een vergelijkbaar product. Klanten namen zelfs een hypotheek op hun huis om de beleggingen te kunnen kopen. Deze financieringsmethode is verboden door de wet. Er werden grote winsten – er was sprake van 8% – voorgespiegeld. Ook Spaar Select gebruikte agressieve verkooptechnieken om in te spelen op de hebzucht van zijn klanten. Het geld werd belegd in risicovolle tak 23-fondsen en aandelen. Ook hier kelderden de beleggingen samen met de beurs. Aanvankelijk werd Spaar Select veroordeeld, maar in beroep ging het samen met een aantal gelieerde bedrijven en verkopers vrijuit. De beroepsrechtbank oordeelde dat ‘consumenten moeten weten dat beleggen in aandelen risicovol is’.

Bron: De Telegraaf – Dexia moet boetes terugbetalen

Meer:

02 09 16 – Aandelenlease-zwendel blijft Dexia achtervolgen.

Dexia werd in Nederland veroordeeld tot het betalen van 200 miljoen euro aan beleggers. Die kregen rommel aangesmeerd door verkopers, van wie de praktijken doen denken aan die van de ‘The Wolf of Wall Street’. Door een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege bij onze noorderburen, moet de bad bank, […]

One Response to “Belgische belastingbetaler blijft mee betalen voor de zwendel van Dexia.”

 1. 1
  Nico Weezenbeek:

  Enige correcties.
  1 De Nederlandse Hoge Raad zetelt in Den Haag, niet in Amsterdam;
  2 De rechtspraak in Nederland heeft Dexia in feite vooral geholpen door de Duisenberg schikking algemeen verbindend te verklaren. Met die schikking werd een restschuld (gedeeltelijk ) kwijtgescholden waarvan het bestaan nimmer door Dexia is aangetoond. Van zo’n restschuld zou alleen sprake zijn wanneer er echte aandelen op krediet werden gekocht. Dit laatste is nooit aangetoond en veel aannemelijker is dat er werd volstaan met (goedkopere) derivatenconstructies. Een lege huls derhalve voor circa 400.000 Dexia klanten. Daarnaast heeft de Hoge Raad de Wet op het Consumentenkrediet niet van toepassing verklaard; een gerechtelijke dwaling (wellicht een welbewuste dwaling en dus rechterlijk bedrog van de misleidde rechtzoekenden !)

  3 De gunstige uitspraken van de pas de voorbije 2 jaren, hebben een marginale impact voor Dexia.

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld