Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Verkoop deel BNP Paribas is absoluut geen reden tot feesten.

Danny Carleer

Minister van Financiën Van Overtveldt en zijn regeringscollega’s slaan zichzelf graag op de borst. Het bejubelen van de eigen realisaties neemt vaak groteske vormen aan. Dat was ook deze week zo toen er gepocht werd met de opbrengst van de verkoop van een deel van de aandelen die de overheid overhoudt aan het debacle van de Fortis groep in 2008.

In De Standaard laat Pascal Dendooven geen spaander heel van de regeringspropaganda. Om Fortis te redden moest de overheid geld lenen en daarvoor moet worden betaald. Als je dat in rekening brengt verliest de staat geld aan de operatie die de regering Michel blijkbaar zo fantastisch vindt.

Bij Dexia is het nog erger. Het artikel is daar duidelijk over: “Alleen al op de kapitaalinjectie in deze ‘Tsjernobylbank’ is er vandaag een verlies van 3,3 miljard euro.  De overheid verstrekte ook nog eens tientallen miljarden aan garanties voor Dexia en moet enkel hopen dat die nooit uitgewonnen zullen worden. In de beginjaren vroeg de overheid een redelijke vergoeding voor de garanties, maar die is sinds enkele jaren beperkt tot 17 miljoen euro per jaar.” De krant brengt ook in herinnering dat Dexia ook Arco en de Gemeentelijke Holding mee de afgrond heeft ingesleurd. Ook na de privatisering van Belfius zou Dexia dus een serieuze verliespost blijven.

Gewezen premier Leterme heeft ook geen redenen om te staan jubelen. Op zijn heel eigen rancuneuze wijze meende hij gisteren te moeten natrappen naar de Nederlandse regering die de ABN-Amro Bank voor veel geld uit de failliete boedel van Fortis opviste. Daar is geen enkele reden toe. Het was de regering Leterme die de enorme bankwaarborgen toestond – nu nog altijd een strop om de nek van de Belgische belastingbetaler. “Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen… Over ‘goede en slechte delen’”, zo meende Leterme gisteren te moeten twitteren. Hij gaat er wel wat op vooruit. Uit zijn bericht valt niet meer af te leiden dat hij op de versiertoer is. Dat was in het verleden wel eens anders.

In De Morgen zegt zelfs Ivan Van de Cloot in het artikel “Bankencrisis goede zaak? Nuchter blijven, Leterme” dat de gewezen premier niet te hoog van de toren moet blazen.

Op Facebook heeft PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees ook zeer grote bedenkingen bij de verkoop van de BNP Paribas-aandelen. Hij schrijft dat de overheid Fortis in 2008 inruilde voor het aandelenpakket dat ondertussen voor 1,5 miljard aan dividenden heeft gegenereerd. Tijdens dezelfde periode bezorgde BNP Paribas Fortis aan de nieuwe Franse moeder een winst van 4,5 miljard …

18274760_10211437331462562_3016485939640255559_n

Bronnen: Marco Van Hees en De Standaard – Bankenredding levert amper iets op

 

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld