Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

De verarming treft ook het spaargeld.

Danny Carleer

De Morgen meldt vandaag dat het tegoed op Belgische gereglementeerde spaarboekjes eind maart afklokte op 255,7 miljard euro. Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt een daling met 5,4 miljard euro op 1 maand tijd. Het totale saldo op de gereglementeerde spaardeposito’s daalde voor de derde maand op rij.

Volgens beurskrant De Tijd zijn BNPP Fortis en Fintro verantwoordelijk. Die hebben in maart de gereglementeerde spaarrekeningen van professionele klanten omgezet in niet-gereglementeerde om de rente terug te kunnen brengen naar nul. Vorig jaar paste ook de KBC deze truc toe. Het gereglementeerde sparen moet wettelijk minstens 0,11% opbrengen.

Ondertussen blijft België deel uitmaken van de inflatiekopgroep van de eurozone en wordt het leven hier dus steeds duurder. In het eerste kwartaal van 2017 is de inflatie bij ons gestegen tot gemiddeld 3 procent, terwijl dat in het vierde kwartaal van 2016 nog 2 procent was. De ons omringende landen zitten daar met gemiddeld 1,7 procent een heel stuk onder.

Van alle spaarders in de Eurozone moet de Belgische het stellen met de slechtste return. Dat was volgens een studie van de Franse econoom Éric Dor eind 2016 al zo en nu is het dus nog een stuk erger. Volgend Dor, die rekening houdt met de inflatie, brengt het spaargeld nergens minder op. Hij rangschikte ons land tussen de Baltische republieken. Ook in Letland, Estland en Litouwen is het huilen met de pet op.

08293292-ec7b-11e6-8ee1-a1772e3f3ec6-768x490

Bronnen: rtbf en De Morgen – Belgen halen in één maand 5,4 miljard van spaarboekjes en Help, het leven wordt duurder: “Dit wordt stilaan problematisch”

 

 

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld