Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Good bank – bad bank

toxiaHet fake news van Yves Leterme.

Danny Carleer

Toen de regering enkele weken geleden aankondigde een deel van de overheidsaandelen van BNP Paribas te gaan verkopen, kraaide gewezen premier Yves Leterme van pret. Hij dacht ongetwijfeld dat zijn  moment de gloire  gekomen was. Voor iedereen die het horen wou, bazuinde hij het uit: België zou veel gaan geld verdienen aan de bankensteun en de pluim mocht hij – en niemand anders – op zijn hoed steken. Maar hij probeerde ons blaaskes wijs te maken. Leterme vindt zijn inspiratie in een vreemdsoortig revanchisme – dat gaf hij in Humo toe.

Naar slechte gewoonte zette hij zich aan het twitteren: “Verkoop BNP-aandelen met meerwaarde. Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen… Over ‘goede en slechte delen’ van Fortis”, heette het. Hij meende te moeten herinneren aan de uitspraken die Bos als Nederlands minister van Financiën deed ten tijde van het failliet van Fortis in 2008: “Nederland heeft de gezonde delen van Fortis gekocht”, zei Bos toen nadat hij ABN Amro uit de failliete boedel van het zieltogende bankbedrijf van Maurice Lippens en co. had opgevist.

De Belgische tak ging toen naar het Franse BNP Paribas en onze overheid ontving daarvoor een pakket aandelen, waarvan de gedeeltelijke verkoop nu werd aangekondigd. De Nederlandse overheid bezit nog steeds 70% van de aandelen van ABN Amro en ondertussen is die notering zodanig gunstig geëvolueerd dat Nederland ze met winst zou kunnen verkopen. Maar een goed idee is dat zeker niet.

Leterme vertelde dus kletskoek, maar de meerderheid van ons journaille nam zijn eigen lofzang over en ook in regeringskringen was er niemand die hem tegensprak. Volgens premier Michel zou de staatsschuld gaan slinken en zou de overheid investeringen kunnen doen met de winst op de BNP Paribas aandelen.

Belfius werd in vergelijkbare omstandigheden genationaliseerd. Belfius is het vroegere Dexia Bank Belgium dat ook in de failliete boedel van Dexia zat. Ook de mogelijke verkoop van Belfius wordt door minister van Financiën Johan Van Overtveldt verdedigd. Die vindt het zelfs zeer aangewezen en hij schildert de operatie af als een win-win scenario. Ook dat is je reinste onzin.

In De Tijd noemde Stefaan Michielsen Dexia ‘een toxisch vat dat blijft gisten en waaruit geregeld giftige gassen ontsnappen’. Hij doet dat naar aanleiding van een lening van bijna 500 miljoen euro van Dexia aan openbare scholen in Chicago. Dat krediet moet nog afgelost worden en Dexia zou hierop binnenkort zware verliezen moeten slikken.

In het vat waar Michielsen het over heeft zit nog voor 120 miljard euro aan kredieten. Michielsen noemt ze ‘het resultaat van de onbezonnen avonturen waarin de voormalige Dexia-bankiers zich hadden gestort in alle werelddelen. Bankieren zonder grenzen was het, letterlijk en figuurlijk. En af en toe ontsnappen uit dat vat giftige gassen.’ De bad bank Dexia zal tot 2060 bezig zijn met de grote portefeuille aan kredieten, waar ongetwijfeld nog veel verliezen zullen uit tuimelen.

De Belgische en de Franse overheid staan momenteel samen voor 73,4 miljard euro garant voor de financiële verplichtingen van Dexia. Voor de bankengaranties tekende de regering… Leterme. 37,8% wordt getorst door de Belgische belastingbetaler. Ook de financiële buffer van 5,5 miljard waarmee Leterme Dexia bedacht, is al een heel eind opgesoupeerd.

Michielsen besluit zo: ‘Zelfs als de regering-Michel binnen enkele maanden een paar miljarden euro opstrijkt met de gedeeltelijke privatisering van Belfius, zal dat niet volstaan om de financiële kraters te vullen die door de ondergang van Dexia geslagen zijn.’

Bronnen: De Tijd van 9 mei en De Telegraaf van 5 mei

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld