Openbare Bank

Openbare Bank

Deze website wordt gesteund door de Ronde Tafel van Socialisten en door het IMAST
Privatiseren komt van het Latijnse woord ‘privare’. Privare betekent beroven…

Openbare Bank RSS Feed
 
 
 
 
FR - Version française

Tax Freedom Day of Tax Liberation Day is fiscaal Fakenieuws

eric goemandoor Eric Goeman, woordvoerder FAN op fb.

Ik ben niet iemand die voortdurend sta te roepen ‘Fakenieuws! Fakenieuws! Fakenieuws!’. Maar toch wagen de media zich elk jaar opnieuw rond deze tijd aan het propageren van ‘Tax Freedom Day’ reeds twee decennia de wereld ingeblazen door een van de grootste mondiale auditbureaus Pricewaterhouse Coopers (PwC). En jawel, gisteren was het weer zover. Waarom moet FAN (Financieel Actie Netwerk) elk jaar opnieuw reageren en waarom doen de media of hun neus bloedt? Dus nog maar eens een poging tot ontmaskering van deze fiscale oneerlijkheid en onrechtvaardigheid.

Voor PwC is de ‘Tax Freedom Day’ die dag in het jaar waarop de werkenden, met het inkomen vanaf het begin van het jaar, hun persoonsbelastingen betalen. Het onderliggende idee is dat er eigenlijk slechts na die dag voor de eigen portemonnee wordt gewerkt. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken en een leugen: ieder werkt elke dag zowel voor de overheid als voor zichzelf. En voor de overheid werken (via afdragen van noodzakelijke belastingen) is ook werken voor zichzelf.

Het FAN/RJF hebben de dag van de fiscale rechtvaardigheid (Taks Justice Day) zeven jaar geleden in het leven geroepen als antwoord op de ‘dag van de fiscale bevrijding’. PwC stelt dat alles wat je vanaf die ‘bevrijdingsdag’ verdient, van jou is, terwijl de overheden alles ‘wegkaapt’ wat je tot de vorige dag verdiend hebt. Volgens PwC zouden de belastingen en bijdragen die de overheden heffen de bevolking dus spectaculair armer maken.

De werkelijkheid is natuurlijk helemaal anders. Onze belastingen en bijdragen financieren de sociale zekerheid en de collectieve diensten. Iedereen haalt daar voordeel uit. Twee derden van de fiscale ontvangsten van de staat zijn echter afkomstig van inkomens uit arbeid en belastingen op verbruik, terwijl de winsten van bedrijven en uit kapitaal en uit meerwaarden en effectenrekeningen nauwelijks of niet bijdragen tot de staatsinkomsten, en tot publieke diensten en collectieve verwezenlijkingen.

Deze fiscale onrechtvaardigheden worden in de mist gehouden en verborgen achter de jaarlijkse leugens die elk jaar – spijtig genoeg – opnieuw klakkeloos verspreid worden door de media die zich hierin als onkritische boodschappers gedragen.

Inderdaad zijn belastingen zeer hoog in dit land, maar dan voor de gewone werkende mensen en niet voor vermogens en vennootschappen (die reeds nauwelijks bijdragen en nu nog eens een verlaging van vennootschapsbelastingen krijgen als cadeau van Michel I).

Leave a Reply

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen?

* = verplicht veld